Jeg hedder Susanne Meelbye, født i 1955 i den lille by Jærpås, Skaraborgs Län i Sverige. Jeg er datter af en svensk far og en dansk mor. Da jeg var tre år, døde min far, og vi flyttede til Danmark. Jeg blev mor som 18-årig. Mit barn nummer to var et multiallergisk barn. Det betød, at jeg måtte udsætte min drøm om at arbejde som journalist. I stedet kom jeg til at arbejde som sygehjælper. Jeg har to voksne børn, Walther på 49 år og Pia på 47 år, samt to børnebørn, Sara og Michelle.
Det var ikke noget, jeg havde drømt om, for jeg var glad for mit arbejde som journalist. Men jeg sad og efterforskede mordet på min moster, Else Langkjær, og havde en konsulent indover, som sagde: ”Du er så god til at formidle, Susanne. Hvorfor skriver du ikke en bog om dine frustrationer over den måde, politiet har arbejdet på?” Det plantede et frø i mig, men jeg havde jo altid været talende journalist, og det der med at skrive lå ikke sådan lige for. Men så tænkte jeg: ”Hvorfor ikke?” – og in worst case kan man jo smide det i skraldespanden.
Det er nysgerrighed. Nysgerrighed til at finde ud af, hvor mange svar man kan få, og hvor langt man kan komme i eksempelvis en drabssag. Undervejs dukker der nogle sidespor op, som også kunne være interessante at få belyst. Jeg er fx blevet ledt til Sverige i min egen research. Jeg sidder ikke på forhånd og tænker på, hvor jeg skal starte og slutte.
Når jeg skriver bøger, sidder jeg og researcher længe og finder artikler, som jeg meget nøje gemmer i et system på min computer. Jeg sidder ikke og tænker over, hvad jeg skal skrive. Når først jeg har researchet, er jeg hurtig til at finde den røde tråd i, hvad jeg skal bruge, og så sætter jeg mig ned og skriver. Jeg skriver bare – med tanke på, hvad læseren kunne have interesse i at vide noget om – og så kan man altid redigere i det bagefter. Jeg arbejder med en slags kasser, hvor én kasse fx handler om offerets liv, en anden kasse handler om familiens liv, og en tredje kasse handler om politiets arbejde. Tilsammen skal kasserne så blive til et hus.
Jeg kan især godt lide at læse autentiske historier. Det kan både være familiekrøniker, biografier og krimier. Jeg er ikke så meget til fiktion, hvor man digter for meget. Jeg kan godt lide at mærke, at forfatteren har noget på hjerte. Og så kan jeg også godt lide at læse om videnskab. Det var også derfor, at jeg i sin tid blev sundhedsjournalist. For jeg synes aldrig, man er færdig med at blive klogere.
I starten var jeg bange for, at jeg ikke var god nok, og at folk ville grine af mig. Jeg arbejdede på en tv-station, hvor jeg havde en chef, som var misundelig på, at jeg var så dygtig som journalist, så hun nedgjorde mig og sagde: ”Du kan ikke skrive”, så det troede jeg til sidst på. Men da min første bog så udkom, var der mange i min omgangskreds, der sagde til mig: ”Hvorfor tror du ikke på dig selv? Du er jo sindssygt dygtig. Det kan godt være, du ikke er god til kommaerne, men det kan andre gøre for dig. Du er god til at formidle på et levende og let sprog, som fanger folk.
Jeg har mange projekter, da der er mange historie at fortælle, som skal frem i lyset.
Nye spor gjorde at jeg gravede videre i Peter Bangs Vej sagen i fem år og skrev bogen “Det Perfekte Bedrag”. Den er tung, fordi det er mange forskellige ting, jeg skal forholde mig til. For eksempel hvordan virksomhedsregnskaber er, når man laver bedrageri, plus at jeg har skullet forholde mig til gamle svenske aviser, hvor man jo ikke skrev, som vi gør i dag. Så på den måde har der været rigtig mange udfordringer i det. Jeg vil så gerne være færdig med bogen til efteråret, men måske skal jeg finde nogle sparringspartnere, der kan komme indover. Men da jeg kommer med nogle spændende ting, som andre ikke er kommet med før, vil jeg jo ikke lukke hvem som helst ind. – Jeg selv har ikke interesseret mig meget for dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, fordi jeg var mere interesseret i min egen familietragedie.
Denne bog er en dokumentarisk fortælling og min vurdering af, hvad der kan være sket dengang, Den er resultatet af mine undersøgelser og baseret på enorme mængder interviews, politirapporter og billedmateriale. Nogle af kapitlerne indeholder rekonstruktioner af, hvad der kan have udspillet sig hos dem, der var impliceret i sagen, og tegner et billede af det danske samfund, sådan som det så ud lige efter 2. verdenskrig, hvor rationering, fedtemadder og mangel på klædestof var en del af hverdagen.
Der er mange ting på spil i sagen, og den har tråde langt mere vidtrækkende, end nogen i min familie har haft fantasi til at forestille sig. Ingen har tidligere gransket materialet i så omfattende omfang, så her får du det tætteste, vi kan komme på sandheden, og med helt nye afgørende spor, der dokumenterer et motiv til drabene på Else Langkjær og dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. Jeg håber, at du bliver lige så grebet af sagens kompleksitet, som jeg blev.
Det var et spørgsmål, jeg stillede mig selv for et år siden, fordi jeg havde noget på hjerte. Jeg ønskede at dele min historie med andre børn og unge, der har problemer med synet, da jeg selv er født med grå stær, så jeg ved, hvordan livet er, når man føler sig anderledes som teenager. Derfor besluttede jeg at skrive bogen ”Lærke helt tæt på”, hvor hovedpersonen er snart 14 år går i 8 klasse og har grå stær. Bogen er troværdig, fordi det er autentiske historier fra min teenager år fortalt med en teenagers stemme. Formålet med at skrive denne bog, har været at sætte fokus på nogle vigtige tematikker og problematikker som er aktuelle, nemlig nedsat syn, ordblindhed, mobning, angst og venskab.
Venskab er også et vigtigt og relaterbart tema i bogen. Den belyser på fineste vis, hvordan et rigtigt venskab skal være, og hvor meget det betyder for et ungt menneske at have gode og stærke relationer i nærmeste omgangskreds. Ydermere minder bogen os om, at alle har noget at kæmpe med her i livet, og hvis vi kan se bag de forsvarsværker, som ofte sættes op herfor, så har vi mere tilfælles end vi lige går og tror.
Interview med kvindelig racerkører, Ann Charlotte Christoffersen.
Interview med den kendte erstatningsadvokatadvokat Simon Eilrich.
.Susanne Meelbye producerede TV programmer om Marsellisborg Slot og Park.
Susanne Meelbye underviser ny studievært på Aarhus Nyheds-Tv